CoTrain

Blog: Project of the Year +£10m SECBE Awards 2019 finalist - Centre for Cancer Immunology

02 May 2019

sponsored by Unibail-Rodamco-Westfield

Centre for Cancer Immunology, Southampton - submitted by Kier (Southern)

The Centre for Cancer Immunology (CCI) is a high-profile development situated within the campus of Southampton General Hospital close to the main hospital entrance and adjoining peripheral highways.

The new CCI has given the University world-class laboratories and research space, allowing them to build on their pioneering research. This facility supports the development of new cancer immunotherapies, bringing together world-leading specialists and housing state-of-the-art equipment.

The building was required to meet the needs of advanced medical research, University targets and Home Office standards while being delivered within the campus of a 24/7 live hospital.

Notable teamwork and collaboration with the client and subcontractor teams meant the project was developed well during the structured pre-commencement programme of design meetings and client liaison. This helped ensure the project was 100% designed and costed prior to starting on site.

Meeting the client’s needs, Kier (Southern) developed innovative solutions throughout the project while making sure it was delivered to programme and budget. As a result, they designed the roof to be a fully removable section, where two pieces of roof could be removed by crane to remove large items from the building and replace them. They also employed best practice techniques including the BAMTEC system, ForceOne Excavation and Risers Install.

While delivering the project, they looked after the local environment and regularly engaged with the local community and hospital.  As such, they chose methods of construction which were sympathetic to its surroundings while fully encouraging sustainable travel to the workforce. Their work with the hospital was also positively received, including visits to the children’s ward and running colouring competitions.

Due to the project’s location on a hospital campus, extensive planning ensured potentially disruptive activities were forward planned and highlighted within the contractor’s programme. Solutions were developed and presented to the client team, allowing for careful planning and absolute minimal disruption to the end users of the hospital facilities. As a result, the project had zero complaints and accidents.

The project was gratefully received by the client who scored us 9/10 on the customer satisfaction survey and we successfully received 43/50 on the CCS report.

“The CCI project, while a very complicated laboratory scheme, has been one of the most pleasurable projects I have been involved due to the dedication of the entire project team which Kier played a huge part in.”
Malcolm Wright, University of Southampton

“Under the direction of experienced and well-intentioned site management team, this site continues to be a beacon of best practice within the construction industry."
Considerate Constructors Scheme (CCS)


Highlights 

  • The project demonstrates outstanding client delivery with teamwork and collaboration between the client, contractor and subcontractor teams. The project was developed exceptionally well during the structured pre-commencement programme of design meetings and client liaison to ensure the project was 100% designed and costed prior to starting on site. This proactive and refreshing approach to contracting by the client and contractor has ensured the success of this project.
  • Ultimate end use of the building. The CCI is one of UK’s first for bespoke Cancer Immunology Research. The future benefits for all cancer sufferers are immeasurable. This has been proved by some of the pioneering early work carried out in the adjacent buildings, which is to be further developed and hopefully concluded in the new CCI building.  
  • Minimum disruption to the client end-users – extensive planning ensured potentially disruptive activities were forward planned and highlighted within the contractor’s programme. Solutions were developed and presented to the client team, allowing for careful planning and absolute minimal disruption to the end users of the hospital facilities. At times, this meant Kier would work full weekends and nights to ensure disruptive activities did not affect daily running of the hospital trust.

For more details:

Visit Kier (Southern).

The SECBE 2019 Building Project of the Year over £10m Award is sponsored by Unibail-Rodamco-Westfield.

Recent Blog Posts

Value SECBE Awards 2019 finalist - Scania HQ, Milton Keynes
06 June 2019
Sponsored by Artelia Group
Read More

Value SECBE Awards 2019 finalist - M25 EMI Waterproofing
06 June 2019
Sponsored by Artelia Group
Read More

Value SECBE Awards 2019 finalist - Shaping Public Construction by SCF
06 June 2019
Sponsored by Artelia Group
Read More